Orice şofer prevăzător ştie că există şi alte costuri care ar trebui luate în considerare după cumpărarea unei maşini. Pe lângă preţul de achiziţie, un autoturism cu care se circulă frecvent va cere constant bani. De plinurile de benzină nu scapă nimeni, aşa că pentru a mai economisi ceva bani, cel mai bun lucru de făcut ar fi să protejăm maşina de uzură.
Păstrarea autoturismului dvs. într-o stare de funcţionare cât mai mare s-ar putea face foarte simplu, iar în timp aceasta v-ar putea scuti de multe vizite nedorite la service.
Wikihow.com ne propune câteva sfaturi care să ne ajute să prelungim viaţa maşinii. Iată care sunt acestea:
1. Citiţi manualul maşinii şi respectaţi recomandările producătorului
A ţine pasul cu programul de întreţinere recomandat de producător poate ajuta la evitarea problemelor costisitoare cu sistemul de răcire, trenul de rulare, suspensie sau a altor componente. De asemenea, respectând programul recomandat, vă veţi putea bucura pe deplin de garanţia oferită.
2. Evitaţi călătoriile inutile
Evitaţi mai ales călătoriile scurte. Printre altele, acestea pot scurta semnificativ durata de viaţă a tobei de eşpament. Practic, atunci când porniţi un motor rece, în sistemul de avacuare se face condens, iar dacă maşina nu va rula suficient de mult timp pentru ca acestea să se evapore, cantităţi excesive de apă se pot acumula şi poate apărea rugina.
3. Asiguraţi-vă că lichidele maşinii sunt schimbate periodic
Pe lângă motor şi transmisie, există şi alte sisteme ale căror bună funcţionare se bazează pe lichide. Fiecare maşină are propriul program de întretinere aşa că verificţi manualul de utilizare al maşini pentru a afla când ar trebui verficate şi schimbate aceste lichide.
4. Schimbarea la timp a uleiului
Dacă tot vorbeam de lichide – în momentul în care se aprinde martorul de ulei, lichidul care lubrifia pistoanele şi-a pierdut de mult proprietăţile. Un schimb la 5.000 de kilometri ar fi ideal, dacă aveţi un rulaj anual modic. Dacă circulaţi mai mult, e bine să schimbaţi uleiul mai devreme de cât indică producătorul. Dacă o faceţi, motorul îşi poate dubla durata de viaţă şi vă poate impresiona cu o vână constantă.
5. Schimbaţi periodic filtrele
Dacă nu schimbaţi la timp filtrele de ulei, de polen, de aer şi de combustibil comsumul maşinii va creşte şi se deterioreză componente ale motorului. Filtrul de aer protejează împotriva prafului şi a impurităţilor din atmosferă.
6. Verifică plăcuţele de frână
Nu lăsaţi plăcuţele de frână să se uzeze excesiv. Acest lucru va aduce cu sine deteriorarea discuri şi, eventual, a etrierelor. Discurile şi etrierele sunt mult mai scumpe decât plăcuţele, iar prin protejarea primelor două eviţi cheltuieli ulterioare.
7. Păstreză pneurile umflate la paramatri indicaţi de producător
Pneurile umflate necorespunzător au o durată de viaţă cu 15% mai scurtă, şi duc la un consum mai mare de carburant. Aşadar verifică presiunea din anvelope de fiecare dată când aveţi ocazia pentru a preveni aceste probleme.
8. Spălaţi regulat maşina
Sarea împrăştiată pe asflat, noroiul şi poluarea din atmosferă pot duce la probleme costisitoare. Fără o curăţare regulată poate apărea rugina pe partea inferioară a uşilor. În timp, aceasta se poate extinde la componentele sasiului sau la conductele de frână, iar de aici vă puteţi da şi dumneavoastă seama cât de serioase pot fi problemele.